zondag 5 februari 2017

Krijtborden en Handletteren



Foto: Chalkboard















Wat is Krijtborden?

Meestal moet ik het even uitleggen als ik iemand over mijn nieuwe hobby vertel. Krijtborden en handletteren zijn nog geen vertrouwde termen. Toch is het al jaren geleden dat we de eerste krijtborden met menukaart in de Horeca zagen verschijnen. Ik vermoed dat jouw restaurant inmiddels een beetje uit de toon valt wanneer er een groot krijtbord in de zaak ontbreekt. Een krijtbord doet warm en landelijk aan en geeft mensen het gevoel van vakmanschap en oorspronkelijkheid. De associatie met natuurlijke, pure en verse producten is gauw gemaakt. Ik denk zelfs dat een goed gelukt krijtbord je lekkere trek opwekt. 

De tekstborden die je in de Horeca ziet zijn vaak exclusief voor een café of restaurant ontworpen en met de hand getekend door creatieve professionals. Het eindresultaat is vaak zo mooi, logisch dat er permanente stiften worden gebruikt. Het is wel handig als er op een permanent krijtbord ruimte is vrijgehouden voor boodschappen die tijdelijk kunnen worden aangebracht. Het krijten en wissen van deze teksten kan dan aan een van de medewerkers worden toevertrouwd. Tijdelijke krijttekeningen zijn minstens zo leuk. In het huis waar mijn vader woont zijn er in het restaurant ook mooie krijttekeningen in kleur gemaakt. Ze geven de ruimte een persoonlijke touch en worden regelmatig vervangen door nieuwe.


Liever geen hype

Jaren geleden is het krijtborden vanuit de horeca overgewaaid naar de thuissituatie. Met een groot bord of een (deel van een) muur maak je in huis een echt statement. Ik ben dus fan. Ik verwacht dat er meer en meer kant-en-klaar-beschreven krijtborden te koop zullen zijn. Ik hoop zo dat het aanbod beperkt blijft en dat we daarin niet gaan doorschieten. Pas bij exemplaren met het formaat van – bijvoorbeeld – een deur begin ik enthousiast te worden over zo’n kant-en-klaar bord. Een krijtbordhype doet mij denken aan de rage van tekstborden die bedoeld zijn om het thuis op te leuken. Daar werden en worden we nog steeds mee overspoeld. En aan de hebbedingen waarop in woorden staat uitgelegd wat het eigenlijk is. Je kent het wel; ‘Magazines’ op de tijdschriftenbak, ‘Letters’ op het postbakje en ‘Keys’ op het sleutelkastje. Van die spullen die blijkbaar zo overbodig zijn dat ze zonder hun aanwijzingen door niemand gebruikt zouden worden. En toch zijn we er bijna allemaal weleens voor gevallen. Toch?


Foto: Privé. Boekje met oefeningen van Chalkboard


Eigen werk

Vind je een gekocht krijtbord niet tegendraads genoeg? Houd je wel van een uitdaging? Dan is het natuurlijk tien keer leuker als je zelf een tekst bedenkt en deze ook zelf op je muur of krijtbord aanbrengt. Zodat het een persoonlijke eyecatcher wordt met een duidelijke boodschap. Krijtborden kun je op veel verschillende manieren. Een korte tekst op een groot zwart vlak geeft een heel ander effect als een muur die helemaal is volgeschreven en getekend. Allebei mooi maar heel verschillend. In plaats van een zwart-wit tekstbord kun je ook kiezen voor een heel kleurrijk exemplaar of voor het gebruik van een enkele steunkleur. Bij een complex ontwerp is het handig om voor een permanente tekening te kiezen maar een simpele tekstregel kan ook heel leuk zijn als je gewoon krijt gebruikt en je steeds met een nieuwe spreuk op de proppen komt.


Foto's: zonder bronvermelding - via Pinterest


Hoe werkt het?

Ik weet niet of andere mensen dat ook hebben maar ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe dingen gemaakt worden. Vroeger bleven die vragen van mij onbeantwoord maar tegenwoordig klik je even op een You Tube filmpje en weet je alles. Nou ja – niet alles want hoe creatieve processen in de hersenen verlopen is voorlopig nog niet duidelijk. En als we dat ooit ontdekken dan is het waarschijnlijk veel te complex om het goed te kunnen begrijpen. 

Wat het krijtbord betreft: laten we er van uitgaan dat de opdrachtgever het initiatief neemt. Hij of zij wil een bord in zijn zaak of huis. Wat wil hij daarmee bereiken? Wat wil hij communiceren? Welke sfeer wil hij overbrengen? Wordt het een permanente tekst of niet? Met de antwoorden op deze vragen start bij de ‘krijtkunstenaar’ het creatieve proces en komt er een eindeloze stroom van ideeën op gang. 

Zodra je de kans krijgt begin je de ideeën uit te werken op papier. Het kan bijna niet anders dan dat hierbij geluksstofjes in de hersenen worden aangemaakt. Iedereen die wel eens iets creëert zal dat herkennen. Het tekenen gaat waarschijnlijk puur op het gevoel; je hand tekent en met het hoofd realiseer je ondertussen dat je keuzes hebt gemaakt. Onbewust heb je antwoord gegeven op een hele rits vragen. Hoe plaats ik de tekst op het lege vlak? Welke lettertypen combineer ik met elkaar? Waar gebruik ik strakke lijnen en waar ronde vormen? Plaats ik alle teksten horizontaal of ook verticaal of zelfs diagonaal? Met welke tekeningen vul ik de tekst aan om het bord visueel zo aantrekkelijk mogelijk te maken? Af en toe bekijk je je proeftekening van een afstandje en pas als je helemaal tevreden bent leg je het weg. Wat mij betreft is dit veruit het leukste onderdeel van welk creatief proces dan ook. 

Wat daarna komt is zeker niet onbelangrijk maar het geeft mij minder energie dan het creëren zelf. Je bespreekt je ideeën met de opdrachtgever en als jullie het eens worden, dan breng je het ontwerp tot leven. Dat laatste is een heel secuur en tijdrovend werkje waarbij je in alle rust, geconcentreerd bezig bent. Stap voor stap werk je toe naar het eindresultaat. Als dat is wat je er van had verwacht, dan geeft dat een geweldige kick. Het is heerlijk om blije klanten te hebben en het is heel fijn als je werk gewaardeerd wordt. Iedereen blij – dat is waar je het voor doet.


Foto's: Etsy (linksboven en middenboven), Justbeyou (rechtsboven), Hallmark (linksonder), Chalkboard (middenonder) en Ebay (rechtsonder).


Wat is Handletteren?

Op dit moment kan ik er alleen maar van dromen om zelf een groot krijtbord te maken – laat staan om in opdracht te werken. Mijn eerste krijtbord komt bij mij thuis. Een beetje voorbarig is het misschien wel maar ik heb het ontwerp voor in ons trapgat al klaar liggen. De vraag is niet of maar wanneer ik deze tekening ga aanbrengen. Het is nogal een uitdagend ontwerp dus ik zet er geen haast achter. Ik ben namelijk net begonnen. Met handletteren. Want voordat je kunt krijtborden moet je eerst het schrijven van teksten onder knie krijgen. En dat noemen we handletteren. 

Ik leer het handletteren stapsgewijs en dat is ontzettend leuk. Handletteren is zo mogelijk nog populairder dan krijtborden. Je hebt er weinig materiaal voor nodig en iedereen kan het leren. Je kunt het leren met behulp van internet of werkboekjes. Je kunt een workshop volgen of je sluit je aan bij een online handletter community voor beginners. De groep aanhangers groeit gestaag en er zijn bosjes liefhebbers die zichzelf verslaafd noemen. 

Ik ben een echte beginner en dat is aan mijn werkstukjes goed te zien. In vergelijking met andere starters stelt het nog niet zo veel voor. Regelmatig zie ik op Facebook de prachtigste kaarten voorbij komen. Als je dus overduidelijk barst van het talent, kun je die toevoeging ‘sorry maar dit is mijn eerste probeersel’ wat mij betreft best weglaten. Zodat de mindere goden onder ons het niet opgeven. En we door ijverig door te ploeteren uiteindelijk ook best leuk presteren. Ik teken nu met zwarte stiften op witte kaartjes of A4tjes. Voorlopig blijf ik daarin oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Op heel veel verschillende lettertypen en op speelse doodels. Aan ideeën voor teksten heb ik geen gebrek. Ik haal mijn inspiratie uit mijn dagelijkse leven, uit muziekteksten, uit boeken en tijdschriften. Ik speel met oneliners en maak woordgrapjes. 

Het is niet de bedoeling dat ik kaartjes ga inlijsten en overal in huis ophangen. Ik bewaar ze om mijn progressie bij te houden of geef ze als aardigheidje weg. Nee, ik ga voor het grote gebaar op de lange termijn. Wat zal het fantastisch zijn als ik dit ontwerp omzet in ‘trapkunst’.


Afbeelding: privé


Ben jij nieuwsgierig geworden? Ben je zelf fan? Of krijtbord en handletter je al langer? Ik vind het leuk je reactie te lezen en je foto’s te plaatsen. 

Met dank aan Pinterest en Chalkboard


Geen opmerkingen:

Een reactie posten